آفات مهم پنبه و بیماری های مهم پنبه
در طی فصل زراعی، پنبه توسط آفات مختلفی مورد حمله قرار می گیرد که به طور کلی می توان آنها را به سه گروه دسته بندی کرد.
1- آفاتی که در مراحل اولیه رشد یا قبل از سبز شدن بوته به بذر یا ریشه یا گیاهچه پنبه حمله می کنند؛ مانند : مگس هیلمیا، کرم مفتولی ریشه، کرم شبپره زمستانی یا آگروتیس.
2- آفاتی که از شیره گیاه تغذیه می کنند؛ مانند شته، تریپس، کنه تارعنکبوتی، سنک، عسلک و گیاه جالیز.
3- آفاتی که از برگ، غنچه، گل یا قوزه پنبه تغذیه می کنند؛ مانند : کرم برگخوار چغندرقند، کرم برگ خوار مصری یا پرودنیا، کرم خاردار، کرم قوزه، کرم سرخ پنبه.
بیماری های مهم مزارع پنبه عبارتند از:
بیماری مرگ گیاهچه و بذر
پوسیدگی زغالی ریشه پنبه
بیماری ورتیسلیومی پنبه
بیماری لکه قهوهای پنبه
پژمردگی آوندی پنبه
بیماری ساق سیاه پنبه
نماتد مولد غده در ریشه
بیماری ویروسی پیچیدگی برگ پنبه
سمپاشی در مزارع پنبه
پنبه شاخ و برگ نسبتاً زیادی دارد و آفات را بخوبی در خود جای می دهد به مین خاطر بیشترین درصد مصرف سموم را در سطح جهانی زراعت پنبه بخود اختصاص می دهد. سمپاشی در مزارع پنبه نیاز به تجربه و تبحر خاصی دارد. برخی از آفات مانند شته در زیر سطح برگ مستقر می شوند از این روی سمپاشی باید به نحوی انجام شود که زیر برگ ها نیز تحت تاثیر سم قرار گیرند. سموم ممکن است بدو صورت گرد و یا مایع مصرف شوند، از گرد پاش برای استعمال سموم گردی شکل و از سمپاش برای استعمال سموم مایع استفاده می گردد. سموم مایع به دو صورت امولسیون (محلول) یا سوسپانسیون (تعلیق ) وجود دارند. برای سموم سوسپانسیون (تعلیق )، سمپاش ها بایستی حتماً مجهز به همزن باشند تا از رسوب سم و بسته شدن لوله های سمپاش جلوگیری گردد.
سمپاش های مورد استفاده در زراعت پنبه
سم پاشی با استفاده از سموم شیمیایی در حقیقت به عنوان آخرین راهکار در خصوص کنترل علف های هرز، آفات و بیماری ها می باشد. برای این گونه عملیات معمولا از سمپاش های زیر بسته به سطح زیر کشت یا میزان خسارت بهره برداری می گردد:
سمپاش تلمبه ای پشتی
سمپاش کتابی پشتی اهرمی
سمپاش موتوری پشتی لانسدار
سمپاش موتوری پشتی اتومایزر
سمپاش چهارصد لیتری پشت تراکتوری بومدار