بذر مناسب کشت پاییزه چغندر قند و تنک چغندر قند
چغندر قند گیاهی دوساله است. یعنی در سال اول، ریشه و در سال دوم، ساقه گل دهنده و بذر تولید می کند. بعضی از بوته ها در سال اول به دلیل کاهش دما تولید ساقه می کنند که به این پدیده، ساقه روی یا بولتینگ می گویند.
از جمله الزامات کشت پاییزه چغندر قند، کاشت رقم هایی است که پس از کشت در فصل پاییز و قرار گرفتن گیاه در معرض سرمای زمستان، پدیده ساقه روی در آنها ظاهر نشود. زیرا ساقه روی موجب فیبری و خشبی شدن ریشه و کاهش کیفیت چغندر قند می شود.
در حال حاضر، برای کشت چغندر قند در استان های خوزستان و ایلام که اقلیم گرمتری در مقایسه با سایر مناطق جدید دارند، رقم های مناسبی وجود دارد که در داخل کشور تولید می شوند ولی برای توسعه کشت پاییزه چغندر قند در سایر مناطق که اقلیم سردتری در مقایسه با خوزستان دارند، باید رقم های مقاومتر نسبت به بولتینگ کشت شوند. رقم هایی که تاکنون توسط موسسه تحقیقات چغندر قند اصلاح و به تولید تجارتی رسیده اند شامل رقم های مولتی ژرم " دز " و "BR1" و رقم های منوژرم شامل " رسول" و "شریف" هستند.
تنک چغندر قند
هر بوته چغندر قند برای رشد مطلوب به آب، موادغذایی، نور و فضای کافی نیاز دار د. به طور کلی، این فضا در حدود 25 سانتیمتر در اطراف بوته چغندر قند است. به دلیل اینکه عوامل متعددی ممکن است سطح سبز مزرعه را کاهش دهند، به هنگام کاشت چغندر قند معمولا بذر بیشتری برای کاشت مصرف می شود. در صورت تهیه مناسب بستر کاشت و اطمینا ن از تأمین آب در اول فصل و تنظیم دقیق ردیف کار و دقت در کشت، زارعین باتجربه می توانند با فاصله 15 سانتی متر روی خطوط اقدام به کشت کنند. در غیر این صورت فاصله بذور روی خطوط6-8 سانتیمتر در نظر گرفته می شود و در این حالت، میزان بذر مصرفی حدود 2/5-3 یونیت خواهد بود که بعد از سبز شدن به صورت یک در میان تنک می شود. برای این منظور در مرحله 6-8 برگی چغندر قند می توان به این کار اقدام کرد. به هنگام تنک، رطوبت خاک بایستی مناسب باشد تا بوته های اضافی به راحتی از خاک خارج شده و یا به بوته های باقیمانده آسیبی وارد نشود. توصیه می شود که فاصله بوته ها از یکدیگر بین 15 – 20 سانتیمتر در نظر گرفته شود.
حتی الامکان بایستی سعی شود که دو بوته در کنار یکدیگر باقی گذاشته نشود و برای این کار بهتر است پس از عمل تنک، مجدداً مزرعه را بازرسی کرد تا از این نظر اطمینان حاصل شود.
عمل تنک به خصوص در مورد بذور مولتی ژرم اهمیت بیشتری دارد، زیرا تراکم بوته آنها بیشتر است. برای اینکه عمل تنک توسط کارگر با دقت بیشتری انجام شود، توصیه می شود که قطعاتی از چوب به طول موردنظر در اختیار کارگر قرار گیر د. بعد از تنک بایستی بوته های اضافی از مزرعه خارج شود در غیر این صورت، ممکن است به دلیل رطوبت زیاد در بین ردیف ها مجدداً رشد کنند.