زمان برداشت مرکبات
زمان برداشت مرکبات نظر به زودرسی و دیررسی از تیر تا اسفند و حتی تا فروردین سال بعد به درازا می کشد. یعنی بیش از 8 ماه میوه تازه چیده شده در اختیار مصرف کننده گذاشته می شود. چون بیشتر انواع مرکبات پس از رسیدن خود به خود از درخت جدا نمی شوند برخی از باغداران تا مدت ها پس از رسیدن، آن را روی درخت نگه می دارند.
زمان رسیدن و برداشت مرکبات زمانی است که رنگ آن از سبز به زرد و نارنجی تبدیل می شود. لیموترش زودرس ترین نوع مرکبات است که برداشت آن از تیرماه آغاز می شود. نارنگی انشو مهرماه می رسد. پرتقال زودرس ( تامسون ناول، واشنگتن ناول، هاملین و مارس ) از آبان ماه آماده برداشت می شوند.
میوه مرکبات پس از برداشت یا برای مصرف تازه خوری روانه بازار می شود و یا برای فرآیندسازی به کارخانه برده می شود. اگر بخواهند به کارخانه ببرند آن را با استفاده از نردبان و با دست ( بدون قیچی ) می چینند و با کیسه یا جعبه به کارخانه می برند. میوه حاصل از این روش برداشت نیز برای تازه خوری به بازار فرستاده می شود. اگر بخواهند میوه به مدت طولانی در انبار نگهداری شود، برای برداشت از قیچی، نردبان و سطل استفاده می کنند تا از آسیب میوه در اثر افتادن، جلوگیری شود. میوه های چیده شده را به دقت و یکی یکی در جعبه می گذارند. گاهی برای طولانی تر شدن دوره نگهداری، میوه را در کاغذهای آغشته به روغن می پیچند.
میوه بدست آمده حاصل دسترنج چندین ساله باغدار بوده و او زحمات و هزینه زیادی متحمل شده تا باغ مرکبات ببار نشیند، و برای حفاظت باغ و جلوگیری از سرمازدگی و گرمازدگی سختی های زیادی را متحمل شده است و به منظور مبارزه با آفت و بیماری ها و کنترل علف های هرز کوشش های طاقت فرسا نموده است. لذا در برداشت میوه توجه خاص باید نمود و هر چقدر دقت بیشتر و صرف وقت لازم باشد باید بکار بست تا ضایعات محصول به حداقل ممکن کاهش یابد و میوه های مرغوب و یکنواخت و سالم به بازار فروش عرضه شود. با توجه به افزایش سطح زیر کشت مرکبات در ایران تولید محصول از مرز خودکفایی فراتر رفته است و با بسته بندی های صحیح و استاندارد باید اقدام به بازاریابی در کشورهای خارج نمود، و بازار فروش در خارج از کشورها برای آن پیدا کرد. ریختن میوه های آفت زده و ریز در پایین جعبه و چیدن میوه های درشت در بالای جعبه برای فریب خریدار در واقع کلاه سر خود گذاشتن است. باید این کار به طور کلی منسوخ شود و نتیجه مثبت کار درست و عمل صالح در وهله اول نصیب تولیدکنندگان مرکبات خواهد شد.
در فیلم آموزشی راهکارهای برداشت، نگهداری، درجه بندی و بسته بندی مرکبات با تمام راهکارهای برداشت، نگهداری، درجه بندی و بسته بندی مرکبات از لحظه چیدن محصول از باغات مرکبات تا آخرین مراحل نگهداری، درجه بندی و بسته بندی وعرضه محصول باکیفیت و مشتری پسند به بازار آشنا می شوید.