انتخاب زمین برای کاشت انار
در انتخاب زمین باید عواملی نظیر بافت و ساختمان مناسب، عمق خاک، شیب زمین و... مد نظر قرار گیرند.
بافت و ساختمان خاک مناسب برای کاشت انار
بافت شنی باعث رشد ریشه، سهولت تهویه ی خاک، تسریع در میوه دهی و رسیدن میوه خواهد شد ولی مقدار محصول تولیدشده در این خاک کمتر بوده و رنگ میوه ها نیز روشن تر خواهند بود. بافت رسی باعث نگهداری بهتر رطوبت خاک می شود ولی رشد درخت انار در خا کهای رسيِ سنگین، كُند بوده و درختان در این نوع خاکها ضعیف، زرد و پژمرده به نظر رسیده و اکثرا به پوسیدگی طوقه مبتلا می شوند که این مسأله در دو دهه گذشته با توسعه ی کاشت انار در مناطق مختلف کشور به عنوان یکی از مشکلات رو به رشد انارستان ها گزارش شده است. به طور کلی انار در خاکهای رسی - شنی یا شنی - رسی و لومی دارای عمق و تهویه ی مناسب، به خوبی رشد می کند.
pHخاک مناسب برای کاشت انار
بهترین pH خاک برای کاشت انار در محدوده ی 5/ 8 - 5/ 7 است.
زه کش خاک مناسب برای کاشت انار
این درخت به انواع خاکها سازگاری نشان می دهد ولی به خاکهایی که دارای زه کش ضعیف باشند، حساس می باشد و در صورت بالابودن آب تحت الارضی، نمی تواند محصول مناسبی تولید کند.
شوری خاک مناسب برای کاشت انار
به طور طبیعی، کاهش آب موجود در خاک، کاهش درجه ی نفوذ پذیری آب به درون خاک و تجمع برخی عناصر با سطوح مسموم کننده در بافت های گیاهی، در درجه های بالای شوری خاک اتفاق می افتد ولی در بعضی از منابع به طور اغراق آمیز آمده که درخت انار مقاوم به تنش های محیطی از جمله شوری است؛ در صورتی که برای رسیدن به عملکرد و کیفیت بالای محصولِ انار، لازم است خاک و آبِ آبیاری از سطوح مطلوب شوری (کمتر از 2 دسی زیمنس بر متر) برخوردار بوده و ترکیب مناسبی از املاح در خاک وجود داشته باشد.
تا زمانی که مقدار شوری از حدّ معینّی ( آستانه ی شوری ) تجاور نکند، گیاه در عمل تحت تأثیر واقع نمی شود و مقدار محصول کاهش نخواهد یافت؛ ولی مقدار محصول با افزایش شوری بیش از این آستانه، به صورت خطی کاهش پیدا می کند و سرانجام اگر شوری از حدّ تحمل گیاه تجاوز کند، تولید محصول به صفر می رسد. از آن جا که دو سوم آب مورد نیاز گیاه را نیمه ی بالایی منطقه ی ریشه ها جذب می کند، تولید محصول، به طور عمده به وسیله ی مقدار شوری در این ناحیه از منطقه ی توسعه ی ریشه ها تعیین می شود. انتخاب نوع درخت باید با توجه به مقاومت نسبی آنها به شوريِ آب و خاک باشد. برنشتاین (1965) درختان مختلف میوه را براساس مقاومت آنها به شوری طبقه بندی کرده است که درختان انار، انجیر و زیتون در هدایت الکتر یکی عصاره ی اشباعِ 6- 4 میلی موس بر سانتی متر در 25 درجه سانتیگراد موجب کاهش عملکرد به میزان 10 درصد می شود. میزان شوری آب در بسیاری از مناطق انارخیز در اثر خشکسالی های دو دهه ی اخیر، افزایش یافته و در مواردی به حدود 8 میلی موس بر سانتی متر رسیده است که مهمترین دلیل افت عملکرد و کاهش کیفیت محصول می باشد.
کربن آلی خاک مناسب برای کاشت انار
میزان کربن آلی خاک شاید یکی از مهمترین نشانه های توفیق شما جهت احداث یک باغ خوب می باشد. خاک های معمولی باید حدود ۱ تا ۵ درصد مواد آلی داشته باشند. خاکی با کمتر از یک درصد از این مواد، علامت خطر جدی را برای سرمایه گذاری روشن می کند. شاید استفاده از کودهای آلی پاسخ ابتدایی به کمبود این مواد باشد ولی وقتی به عوامل بنیادین این کمبود در خاک توجه می کنیم، متوجه اثر گذاری شرایط اقلیمی و فرسایش شدید خاکی و بادی در منطقه، شیب اراضی و سایر عوامل دیگر شده، برعدم توانایی انسان در کنترل آنها واقف می شویم و در می یابیم که احداث باغ در اراضی با مواد آلی کمتر از یک درصد، چه ریسک بالایی دارد. توجه داشته باشید که بکارگیری کود آلی به شکل موضعی، نمی تواند مشکل را به صورت پایدار حل کند. ریشه درختان تمایل به گسترش داشته و در صورت عدم دسترسی به مواد آلی، توسعه آنان با محدودیت مواجه شده و عمل ریشه زایی عملاً مختل می گردد. لذا توصیه ما به شما اجتناب از احداث باغ در اراضی با مواد آلی کمتر از یک درصد می باشد. چنانچه حاضر به پذیرش ریسک احداث باغ در این اراضی هستید، توصیه ما استفاده از بیل مکانیکی جهت حفر کانال با عرض و عمق حدود ۱ متر و پرکردن این کانال با ترکیبی متعادل از کود حیوانی، خاک رس زراعی و خاک محل می باشد. به گونه ای که در شالوده مذکور درصد خاک رس بیش از ۲۰ درصد نشود. در خاکی که مواد آلی خاک آن بیش از ۱ درصد می باشد، بهتر است گودالی به عرض ۶۰ و عمق ۸۰ سانتی متر جهت کاشت نهال حفر نموده و از همان ابتدا شالوده ای از ۵۰کیلوگرم کود دامی پوسیده بهمراه خاک گودال، جهت کاشت هر نهال در نظر گرفته شود.
شیب زمین مناسب برای کاشت انار
برای احداث باغ در زمین های مسطّح، جابجایی خاک و تسطیح نیاز نیست ولی اگر زمین به صورت تپه ماهور بوده و روش آبیاری نیز از نوع نشَتی باشد، باید نهال ها روی خطوط تراز با شیب حداکثر 2- 1 درصد کشت شوند؛ البته در صورت انتخاب آبیاری قطره ای، مشکل کمتر است و به جابجایی خاک نیاز نیست.