روش کشت قارچ صدفی در کیسه پلاستیکی
روش های رایج کشت قارچ صدفی در جهان عبارتند از
1- روش کشت قارچ صدفی در کیسه پلا ستیکی
2- روش کشت قارچ صدفی در جعبه چوبی
3- روش کشت قارچ صدفی در جعبه پلا ستیکی
4- روش کشت قارچ صدفی در پشته
5- روش کشت قارچ صدفی در قفسه های فلزی ویا چوبی
6- روش کشت قارچ صدفی پایه ای ( ستونی )
7- روش کشت قارچ صدفی بر روی کنده درختان
8- روش کشت قارچ صدفی از طریق تزریق ریسه برکنده های درختان
در این مقاله بطور خلاصه روش کشت قارچ صدفی در کیسه پلاستیکی را توضیح می دهیم:
روش کشت قارچ صدفی در کیسه پلاستیکی
مایه قارچ مورد نیاز برای یک بسته کمپوست حدوداً ۲۵۰ گرم بذر قارچ صدفی جهت تلقیح در ۸ الی ۱۰ کیلوگرم از کاه و کلش گیاهان تیره غلات در نظر گرفته شده است وتا لحظهای که کمپوست شما آماده نشده است به هیچ عنوان درب بسته را باز نکنید چون احتمال آلودگی آن خواهد بود.
۱- یک کیسه پلاستیکی به قطرcm ۵۰ و به طول ۱۰۰cm انتخاب کنید. ( کیسههای بسته بندی میوه جات مانند خیار و... )
۲- تعداد سه عدد سوراخ به قطر یک سکه ۵۰ ریالی در ته کیسه و چندین سوراخ در بدنه کیسه در نقاط مختلف جهت خروج آب اضافی وتهویه بستر ایجاد کنید(جمعا حدود ۳۰ سوراخ میشود).
۳- مقدارحدوداً ۸ الی۱۰کیلوگرم کاه یا کلش یکی ازگیاهان تیره غلات را تهیه نمائید. (گندم جو چاودار یولاف برنج ذرت سورگوم و ... )
کلش = اگر محصول غلات را با دستگاه کمپاین برداشت نمایند( درو ) نتیجتاً ساقه های غلات به طول ۸ الی ۱۴ سانتیمتر طول خواهند داشت که به آنها کلش گفته میشود . یعنی طول ساقه ها بزرگ خواهد بود
کاه = اگر محصول غلات را با دستگاه خرمن کوب خرمن نمایند ( جدا کردن دانه ها ار پوسته غلات ، گلوم و گلومل ) ساقه های حاصل کوچک خواهد بود که به آنها کاه گفته میشود .
۴ - کلشهای تهیه شده را در یک ظرف بزرگی ( قابلمه دیگ ) ریخته و روی آنها آب معمولی ( سرد ) ریخته بطوری که کاه و کلش ها در آب غرق آب شوند و بعد روی شعله گاز(یا هر نوع منبع حرارتی) قرار دهید واز لحظه به جوش آمدن کامل آب حداقل به مدت ۳۰ دقیقه به کلشها حرارت داده و کلشهای در حال حرارت را گاهی زیر و رو نمائید.
( جوشانیدن کاه و یا کلش ها به سه علت انجام می گیرد
1- اگر در داخل کاه و یا کلش ها بذر غلات و یا هر بذر دیگری قرار گیرد در اثر حرارت که موقع جوشانیدن به آن داده میشود جنین آن از بین رفته و دیگر به هیچ عنوان اگر در محیط مرطوب قرار گیرد جوانه نخواهد زد.
2- در اثر حرارتی که به آنها داده میشودهر گونه آلودگی داشته باشد از بین خواهد رفت.
3- با توجه به اینکه دیواره کاه و کلش ها در حالت خشک سفت و خشبی هستند لذا نفوذ ریسه های قارچ به دیواره آنها مشکل خواهد بود و به خاطر اون اگر کاه وکلش ها در آب جوشانیده شوند بهتر است. )
۵- بعد از پایان زمان قید شده کلشها را از یک آبکش، آبکش نموده و آب اضافی آن را بگیرید.
۶ - بعد از آبکش نمودن چند دقیقهای اجازه دهید تا کلشها خنک شوند.
۷- کلشهای خنک شده را به کیسه پلاستیکی تهیه شده به ارتفاع حدوداً ۱۰-۱۵ سانتیمتر پر نموده وبا کف دست به آنها کمی فشار داده تا کیسه حالت استوانه بدهید.
۸ - دهانه بطری یا بسته حاوی مایه قارچ ( بذر قارچ ، اسپان قارچ ) را باز کرده و توسط یک میلهای تمیز و آغشته به الکل، محتویات درونی را که به حالت فشرده و چسبیده به هم هستند، را به هم زده، و از هم جدا نمائید.
۹-مقدار ۲۰ الی ۲۵ گرم از مایه قارچ ( بذر درون بسته ) را به کف دستتان ( که قبلا حتما با آب وصابون شسته اید ) ریخته و خوب از هم جدا نموده و بطور تصادفی بر روی کلشهای پهن شده در ته کیسه پلاستیکی بپاشید.
۱۰- مجدداً از کلشهای سرد شده را به همان ارتفاع و اندازه برداشته و به درون کیسه پر نمائید تا روی بذور پوشیده شود و با دست روی آنها کمی فشار دهید تا تماس کامل حاصل گردد.
۱۱- دوباره بذر پاشیده و روی آنها کلش اضافه نمائید و این کار را آنقدر ادامه دهید تا اینکه هم کیسه پر شود وهم بذر و کلشتان تمام گردد.
۱۲- درب کیسه پلاستیکی را محکم بسته و زیر آن یک ظرفی ( بهتر است پلاستیکی باشد ) قرار دهید تا آب اضافی درون کیسه که به مرور زمان خارج خواهد شد اطراف را خیس و کثیف نکند البته اگر فقط ، یک بسته کشت داده و در آشپزخانه یا راه پله قرار داده اید.
۱۳- کیسه را در یک محیطی با دمای بین ۱۸ الی ۲۴ درجه سانتیگراد تا زمانی که کیسه را ریسههای قارچ پرنماید که معمولاً بین ۱۴ -۱۶ روز طول میکشد قرار دهید بطوری که در معرض تابش نور مستقیم آفتاب نباشد.
۱۴- بذر قارچ کاشت داده شده تا مرحله ظاهر شدن اولین ته سنجاقی ها ( قارچ های اولیه ) نیازی به نور – رطوبت – آبیاری ندارد و همان مقدار رطوبتی که موقع جوشانیدن کاه ها در آب به خود جذب کرده اند کافی است ولی بعد از طی مراحل و زمان قید شده (۱۴ – ۱۶ روز) کیسه سفیدی در اختیار دارید که حاوی میسیلیوم های قارچ است ، از این لحظه به بعد که اولین قارچها ظاهر میشوند حتما باید به محیط رطوبت ، نور و کمپوست را آبیاری نمود.
ظاهر شدن ته سنجاقی ها
۱۵- بعد از ظاهر شدن اندام های بارده قارچ ، روزی در دو نوبت و بسته به میزان درجه حرارت منطقه پرورش و رطوبت محیط مقدار۴ - ۵ لیتر آب بر روی بستر ریخته تا ضمن آبیاری ، رطوبت زیر پلاستیک نیز تامین گردد.
۱۶- جهت تامین رطوبت محیط و بستر در منزل که باید بین ۸۵ الی ۹۰% باشد میتوان یک چهار چوب تهیه نموده وبر روی آن پلاستیک کشیده و بسترتان را زیر آن قرار دهید، و بعد از هر بار محصول دهی و برداشت محصول برای اینکه ته بستر در طی دوره خشک نشود بهتر است بستر را به صورت سروته ( وارونه ) قرار داده و آبیاری نمائید و تا برداشت محصول سری بعد به همان شکل باقی بماند وتا مدت حدود۴ ماه برای شما هر ۱۰ الی ۱۲ روز یک بار قارچ خواهد داد بطوری که به ازای هر کیلو کاه خشک کمپوست اگر خوب مراقبت گردد ۸۰۰ الی ۸۵۰ گرم در طی دوره محصول قارچ خواهد داد.
۱۷- نظر هموطنان عزیز را به این نکته معطوف میداریم که تا زمانی که قارچ بر روی بستر مشاهده نکردهاند به هیچ عنوان به کمپوست آب ندهید. مگر اینکه ، کمپوست در حال خشک شدن باشد.
توجه : از همان لحظه اول کار در ته کیسه پلاستیکی،حدوداً سه عدد سوراخ به انداز یک سکه 50 ریالی ایجاد نموده تا آب جمع شده در ته بستر از آنجا خارج شده و باعث گندیدگی آن نشود.